‘Tv-talentenjacht voor een nieuwe koning’

Binnenkort is het weer zover: Nederland viert Koningsdag. Een nationale feestdag waarop ons land oranje kleurt. Er zijn mensen te zien met oranje kleren, brillen, feestmutsen en zelfs oranje haren. Ook huizen en straten kleuren oranje. Vrolijkheid alom.

Het hebben van een landelijk feestje is daarbij meer dan gezellig doen en samen oranje dragen. Het is belangrijk om je als mens verbonden te voelen met anderen. Want binnen relaties komt de mens tot zijn recht. En of het nu gaat om je familie, vrienden, straat, stad of land, het bevestigen van de onderlinge verbondenheid versterkt het saamhorigheidsgevoel. Een mens is tenslotte niet gemaakt om alleen te zijn. Zichtbaar zijn en elkaar zien, zijn hierbij essentiële ingrediënten. Een dag waarop de inwoners van Nederland zich verbonden mogen voelen met elkaar en met het land waarin zij wonen is daarom alleen maar toe te juichen.

De vraag daarbij is of we deze dag moeten blijven ophangen aan het Koninklijk Huis. Welbeschouwd is dat een achterhaald sprookje. De Koning zit al lang niet meer de hele dag op zijn gouden troon, maar drinkt bier in de kroeg en gaat op vakantie naar Griekenland. De Koningin draagt allang geen hermelijnen mantels en statige wijd uitlopende jurken meer, maar trippelt in mantelpak en pumps door de ridderzaal. De prinsesjes lopen al lang niet meer de hele dag in prinsessenjurkjes terwijl ze privé les krijgen van de freule, maar zitten op een reguliere school tussen andere gewone kinderen. De koninklijke familie heeft zelfs de nadrukkelijke wens uitgesproken dat zij hun kinderen zo ‘gewoon mogelijk’ op willen laten groeien. Het lijkt er daarmee sterk op dat de Koning helemaal geen koning wil zijn. En dat vinden we geweldig. Want ‘ondanks alles gewoon blijven’ is het hoogst bereikbare ideaal in Nederland.

Eigenlijk kan het net zo goed ieder ander persoon of gezin zijn die ons vertegenwoordigt. Als er maar een band met Nederland is. Dus waarom dan ook niet elk jaar een ander gewoon persoon met zijn of haar gezin? Of voor de verandering een keertje een minder gewoon persoon? Een alleenstaande moeder of een weduwnaar wellicht. Ik pleit daarom voor een gekozen Koning. Nu de televisie nog steeds geen genoeg heeft van talentenshows, stel ik voor koningsverkiezingen op televisie te houden. De koning wordt gekozen in een talentenshow en mag dan 4 jaar op de troon blijven met de mogelijkheid voor een extra termijn. Dat lijkt mij wel wat. Ik nodig Willem-Alexander van harte uit om mee te doen. Ik zal zelfs op hem stemmen.

13 gedachten over “‘Tv-talentenjacht voor een nieuwe koning’”

    1. Ali Bökenault

      Een ‘talentenshow’ impliceert dat de kandidaat talent moet hebben. Ik betwijfel of dat in het geval van de rol als koning wel echt noodzakelijk is. Immers, tot nu toe was ‘als eerste kind geboren worden’ de enige norm.

      Mijn voorstel zou zijn om het wat commercieel breder te trekken: ‘Herken de Koning’, ‘Expeditie Paleistuin’, ‘Help! Mijn man is Koning!’, ‘Temptation Kingdom’…. laten we een keer rond de (ronde) tafel zitten en een plan smeden!

    2. Goedenavond,

      Een het koningshuis is een eeuwenlange traditie die ons land al vanaf de ongeveer de middeleeuwen kent. Deze traditie hoort bij ons denken wie we zijn en waarom we zo zijn, onze cultuur en ons Nederlander zijn. We zijn immers een geheel ander volkje dan bijvoorbeeld Frankrijk die dat niet heeft. Elk land die geen koningshuis heeft zo dolgraag Willemstad zij een koningshuis hadden. Wel nu, met het koningshuis etaleren we dus als landje over de hele wereld. We laten onze naam groot wassen, we maken de weg vrij om zaken te kunnen doen nieuwe contracten afsluiten. Elk liberaal denkend mens weet dat marketing meer is dan alleen een persoon. Het is namelijk ook het merk! Het merk koninkrijk der Nederlanden scoort beter dan alleen meneer Rutte bijvoorbeeld die over 4 jaar weer vertrokken kan zijn. Het was zo’n leuke man zegt men in de zakenwereld misschien, maar wie we nu hebben na hem is zo’n rare kwiebus…dat heb je bij een koning dus niet. De koning is de koning die de taak heeft dit soort dingen te vervullen. In een nieuw jasje uiteraard ook omdat je met de tijd mee moet gaan. En al met al is er niets veranderd tov de middeleeuwen over de functie van de koning dus graag houden zo. Alleen de tijd is verder gegaan maar dat is niet erg. Het enige stabiele orgaan ten tijde van onzekerheden zijn koning en kerk. Je kan ook zeggen voor gelovigen, waarom sturen we de kerk niet de deur uit er kan net zo goed iemand anders daarvoor in de plaats komen. En dan zal het antwoord precies hetzelfde zijn net dezelfde argumenten als de koning. Dus waarom moet de koning weg? Het antwoord is dan koningshuis en vaderland zijn onafscheidelijk van elkaar net als ouder en kind. Pleegouders kan of tijdelijke ouders kan ook, maar dat zijn noodgrepen omdat de basis..het koningshuis gemist word….

      1. Erik van den Muijzenberg

        Nederland kent helemaal geen koning vanaf de middeleeuwen. Nederland is eeuwenlang een republiek geweest en kreeg pas in de napoleontische tijd een koning opgedrongen.

      2. Wat een interessante reactie.

        Ten eerste: het Nederlandse Koningshuis bestaat sinds 1815. Iets meer dan 200 jaar dus (dan tellen we het Nederland-bezettende broertje van Napoleon niet mee). De beste Heer Willem Frederik riep zichzelf uit tot Koning Der Nederlanden in 1815. Want dat kon gewoon. Ook nadat wij – ruimdenkende en progressieve Nederlanders – al jaren een Republiek waren.

        Frankrijk daarentegen kende wél een koningshuis, zelfs voor de Middeleeuwen al. Zij hebben dit echter wel – over een aantal jaren – weten af te schaffen.

        Ook is er (gelukkig) wel veel veranderd aan de rol van de Koning sinds de “Middeleeuwen” (ter informatie, de Middeleeuwen vonden plaats in de jaren 500-1500, grofweg). Zo is de Koning nu (gelukkig) geen absoluut alleenheerser meer. Wél staat hij boven de wet, is de overheid verantwoordelijk voor zijn daden (handig als je een keer iemand beledigt) en over beledigen gesproken – krijg je nog maximaal 5 jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de beste man (4 jaar voor het beledigen van zijn vrouw). Als laatste kunnen we natuurlijk niet vergeten dat ze geen belasting betalen (hoezo, iedereen gelijk in Nederland?) en ze van een schamele ‘uitkering’ van alles bij elkaar zo’n 6-7 miljoen per jaar (rond 1 miljard eigen vermogen, leuk voor investeren in bedrijven als Shell en Heineken) niet eens het onderhoud van de paleizen, de Groene Draeck, de Koets etc. hoeven te betalen. Beveiliging? Ook dat niet. Wordt door Defensie (met andere woorden: door ons) betaald. Even het regeringsvliegtuig nabouwen in de stallen om te kijken welke stoelen het lekkerst zitten? Deed Beatrix gewoon. Prijs? Ongeveer een ton.

        Ik vind het altijd erg bijzonder dat mensen in ons land het idee van een ‘gekozen’ Staatshoofd niet begrijpen. Argumenten als: “De Franse/Amerikaase President kost ook geld!!” of “Maar hij doet veel voor handel/internationale relaties!!”… Ooit gehoord van een diplomaat? Dat zijn dus mensen die daar een opleiding voor gevolgd hebben. Een President? Gekozen door het volk. Krijgen trouwens (in zowel Amerika als Frankrijk) ook geen ‘uitkering’ van 5 miljoen.

        Waarom kan de Koning niet die toffe marketing tool blijven, maar wél belasting betalen? Wél transparant zijn over waar de ‘uitkering’ precies naartoe gaat? Geen deel meer uitmaken van de regering? Zich wel aan de regels houden (denk: subsidies, COVID-19 maatregelen)?

        Laten we alsjeblieft ophouden met deze poppenkast. Het is gewoon echt niet van deze tijd. Het zijn normale mensen, net zoals jij en ik. Ze gebruiken het toilet (echt waar!), hebben zuurstof nodig en drinken water om te overleven. In Nederland prijzen we onszelf. We zijn gelijk, als man en vrouw. Waar je ook vandaan komt. Discrimineren mag niet. Vrijheid van meningsuiting (behalve bij het beledigen van Willem natuurlijk). Het is zo verschrikkelijk zonde.

        Maar goed. Iedereen mag vooral een mening hebben. Je mag in dit land vóor het Koningshuis zijn. Maar 9 van de 10 mensen die ik hierover spreek hebben geen idee hoe het systeem in elkaar zit. Hoe de Grondwet grotendeels het Koningshuis beschermd. Het gaat er niet om hoeveel het kost. Het gaat erom dat het niet oké is dat sommige mensen in dit land gelijker zijn dan anderen. En ja, ze hebben wel een keuze. Ze kunnen er ook voor kiezen om geen Koning of Koningin te worden. Ze kunnen ervoor kiezen op te houden met deze show. Maar waarom zouden ze, voor dit salaris en alle privileges die daarbij horen?

        Fijne Koningsdag morgen iedereen! Naar mijn mening hebben we de beste man en zijn familie niet nodig om ons verbonden te voelen als landgenoten (kijk naar 4th of July in de VS en 14 juillet in Frankrijk). Maar alsnog. Veel plezier.

      3. Ger de Vries

        Beste Edward,

        Misschien is het verstandig eens op onderzoek te gaan op het internet. Er zijn voldoende sites die de waarheid die betrekking hebben op deze familie beschrijven, let wel, de waarheid, geen roddel of aannames. Om je alvast op weg te helpen hier een website die het een en ander bloot legt en beschouwd. Denk erover wat je ervan vindt, want vrijheid van meningsuiting is – gelukkig – een groot goed en ons democratisch recht.

        https://paleishuistenbosch.nl/

  1. De monarchie is een prehistorisch fenomeen dat geforceerd door erfopvolging blijft bestaan. Het geld dat hieraan wordt uit gegeven kan niet aan noodzakelijke dingen als de zorg, veiligheid onderwijs ed worden besteed. Allen werkvelden waar elk dubbeltje wél 100 x omgedraaid moet worden.
    Hoogtijd dus deze poppenkast af te schaffen. Voor degene onder ons die ondanks alles zich toch nog vergapen aan deze sprookjesfiguren, kunnen dan naar het museum of naar de Efteling natuurlijk

  2. Goedenavond,

    Een het koningshuis is een eeuwenlange traditie die ons land al vanaf de ongeveer de middeleeuwen kent. Deze traditie hoort bij ons denken wie we zijn en waarom we zo zijn, onze cultuur en ons Nederlander zijn. We zijn immers een geheel ander volkje dan bijvoorbeeld Frankrijk die dat niet heeft. Elk land die geen koningshuis heeft zo dolgraag Willemstad zij een koningshuis hadden. Wel nu, met het koningshuis etaleren we dus als landje over de hele wereld. We laten onze naam groot wassen, we maken de weg vrij om zaken te kunnen doen nieuwe contracten afsluiten. Elk liberaal denkend mens weet dat marketing meer is dan alleen een persoon. Het is namelijk ook het merk! Het merk koninkrijk der Nederlanden scoort beter dan alleen meneer Rutte bijvoorbeeld die over 4 jaar weer vertrokken kan zijn. Het was zo’n leuke man zegt men in de zakenwereld misschien, maar wie we nu hebben na hem is zo’n rare kwiebus…dat heb je bij een koning dus niet. De koning is de koning die de taak heeft dit soort dingen te vervullen. In een nieuw jasje uiteraard ook omdat je met de tijd mee moet gaan. En al met al is er niets veranderd tov de middeleeuwen over de functie van de koning dus graag houden zo. Alleen de tijd is verder gegaan maar dat is niet erg. Het enige stabiele orgaan ten tijde van onzekerheden zijn koning en kerk. Je kan ook zeggen voor gelovigen, waarom sturen we de kerk niet de deur uit er kan net zo goed iemand anders daarvoor in de plaats komen. En dan zal het antwoord precies hetzelfde zijn net dezelfde argumenten als de koning. Dus waarom moet de koning weg? Het antwoord is dan koningshuis en vaderland zijn onafscheidelijk van elkaar net als ouder en kind. Pleegouders kan of tijdelijke ouders kan ook, maar dat zijn noodgrepen omdat de basis..het koningshuis gemist word….

    1. Jasper Blikkenhorst

      De Oranjemonarchie is ons pas in 1813 door de anti-Franse coalitie opgedrongen. Toen waren de middeleeuwen al zo’n 300 jaar afgelopen. Het is juist de republikeinse traditie die bij ons land hoort.

      De volgende premier kan inderdaad een rare kwiebus zijn. Maar de volgende koning(in) ook. Sterker nog, op elke koning(in) die we tot nu toe gehad hebben viel het nodige aan te merken. En in tegenstelling tot politici kunnen we die niet wegstemmen. Daarom is het hoog tijd te stoppen met die onzin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *