Koninklijke Proleten (deel 2)

Van de Russische president Poetin wordt gezegd dat hij, uit angst voor een coronabesmetting, al twee jaar in totale isolatie leeft en daardoor geen enkel normaal sociaal contact meer onderhoudt. Dat zou mede zijn huidige volstrekt irrationele gedrag verklaren. Geen vriend, familielid of kennis die hem nog bezoekt en een keer zegt: “Vladimir, ben jij nou helemaal van de pot gerukt?”. Dan gaat zo’n man gekke dingen doen.

Wij hebben eveneens een staatshoofd dat volstrekt irrationeel gedrag vertoont. Ik vermoed dat ook in zijn omgeving niemand rondloopt die zegt: “Majesteit, bent u nou helemaal van lotje getikt? Hoe verzint u het om eerst, terwijl het hele land thuis moet blijven vanwege coronamaatregelen, doodleuk op vakantie te gaan naar het Griekenland van uw corrupte vakantiehuisbuurman ex-koning Constantijn, daarna eigenhandig een feesttent voor honderd gasten tegen de pui van Huis ten Bosch te zetten voor Amalia’s achttiende verjaardag terwijl voor de gewone man vier gasten als maximum gold (www.geertdales.com/koninklijke-proleten) en dan uitgerekend op de dag dat uw Sotsji-biervriend Poetin de vrije wereld, ook uw eigen Koninkrijk, bedreigt met kernwapens op kosten van de belastingbetaler met een luxe vliegtuig naar Oostenrijk te reizen om daar een potje te gaan skieën”.

Als niemand, ook zijn eigen familieleden en vrienden, zoiets zegt tegen koning Willem-Alexander, die een en andermaal heeft laten blijken iedere sociale antenne te missen, krijg je dit: een bericht van 26 februari 2022.

Ons hart gaat uit naar de bevolking van Oekraïne en naar alle getroffenen door het geweld. Wij leven intens mee met de mensen daar en met de Oekraïense gemeenschap in Nederland, die in angst verkeert om het lot van familie en vrienden” Was getekend: Koning Willem-Alexander en Konining Maxima.

Daags erna, op 27 februari 2022, reisden koning en koningin af naar Lech voor de wintersportvakantie.

Aan het einde van die dag gaf de Rijksvoorlichtingsdienst een nieuwe verklaring uit, ondertekend door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Helaas was de RVD door de Russische geheime dienst gehackt, waardoor het bericht niet kon worden gepubliceerd. Ik wist er de hand op te leggen, zodat het alsnog wereldkundig gemaakt kan worden.

In een eerder bericht spraken wij over ons hart. Dat ging uit naar de bevolking van Oekraïne. Nieuwe ontwikkelingen en gebeurtenissen maken dat we moeten rectificeren. De eerste prioriteit inzake onze harten ligt nu bij de hartslag na de afdaling van de hoogste skipistes. Wij hebben het momenteel ook te druk met andere belangen om nog te kunnen meeleven met de mensen in Oekraïne en de Oekraïense gemeenschap in Nederland. Op dit moment gaan onze gedachten primair uit naar de mensen hier in Lech, die in angst verkeren dat opnieuw een Oranje off-piste gaat skieën en onder een lawine belandt. Zo’n catastrofe wil je het dappere volk van Oostenrijk niet nog een keer aandoen. Zij hebben al zoveel sneeuwgeweld moeten trotseren en zijn daartegen altijd zo onverschrokken ten strijde getrokken dat we rekenen op uw begrip dat we de aandacht hebben moeten verleggen. Wij leven intens mee met de bevolking van Oostenrijk en met de Oostenrijkse gemeenschap in Nederland, die in angst verkeert om het lot van de Nederlandse Koninklijke Familie en haar vrienden”. Was getekend: Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Er zijn mensen die zeggen ‘laat ze toch, het wordt in Oekraïne niet beter wanneer ze niet gaan skieën’. Inderdaad. Maar dat is het punt niet. Het punt is ‘symboliek’. Wij investeren tientallen miljoenen euro’s per jaar in die sprookjesflauwekul van de monarchie met al zijn anachronistische uitwassen (www.geertdales.com/amalia) omdat het symbool staat voor iets groots: trots, verbondenheid, integriteit, saamhorigheid. Daarbij hoort een morele standaard en gedrag dat spoort met die waarden.

Keer op keer laten de Oranjes zien dat ze daar ofwel niets van begrepen hebben, of er lak aan hebben. In plaats van op de lange latten, hadden koning en koningin in Ter Apel moeten staan om daar de eerste Oekraïense vluchtelingen een hart onder de riem te steken en namens ons te laten merken wat Nederland denkt van het Russische optreden in hun land. In plaats van zelfgenoegzaam keuvelen dat het zo fijn is het hele gezin weer bij elkaar te hebben rond de Wiener Schnitzel, hadden ze moeten bellen met president Zelensky om respect te betuigen voor diens onvoorstelbaar moedige leiderschap. In plaats van zich af te zonderen in een luxe logement en het journaille dringend te verzoeken weg te blijven teneinde ‘de privacy niet te schenden’, hadden ze volop in het licht moeten staan door op de Dam in Amsterdam acte de présence te geven toen daar 15.000 landgenoten en in Nederland verblijvende Oekraïeners demonstreerden tegen de barbaarse Poetin.

Dit koninklijke optreden is een schande voor ons land waarvoor premier Rutte in zijn contacten met de Oekraïense president namens ons allemaal zijn welgemeende excuses dient over te brengen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op GeertDales.nl

13 gedachten over “Koninklijke Proleten (deel 2)”

 1. Goed stuk. Wel heel smakeloos om op deze wijze te refereren aan de overleden prins Friso. Monarchen zijn misschien niet uw ‘cup of tea’, maar het zijn ook mensen mijnheer Dales.

  1. Martijn, het was zeer smakeloos geweest om te refereren aan de tragische dood van prins Friso als hij zich correct had gedragen. Maar ook hij gedroeg zich normloos. De Oostenrijkers waarschuwden destijds meermaals niet buiten de piste te gaan skieën wegens lawinegevaar. Friso deed dat toch. Hoe tragisch ook en hoezeer ik het verdriet van de familie begrijp, hij had een enorme reddingsoperatie kunnen voorkomen en nog geleefd als hij zich aan de aanwijzingen had gehouden. Maar ook hij dacht dat regels er alleen voor anderen zijn.

   1. Helemaal gelijk Geert Dales, die oranjes doen waar ze zin in hebben, geen enkel gevoel voor de “gewone” mens, die zijn in hun ogen alleen dienstbodes.

  2. Sommige monarchen zijn mensen. Sommige niet. Onze koning denkt alleen aan zichzelf en zijn gezin. Verder heeft hij overal lak aan.
   Misschien moeten al die koninklijke jaarlijkse toelagen eens worden ingehouden. Kijken of hij dan nog zo graag koning wil zijn.

 2. Een beetje kinderachtig. Zo op de persoon spelen vind ik niet erg fijntjes. Er is al genoeg “valse informatie” in de omloop. Daar hoeven we niet aan mee te doen, vind ik. We zijn geen roddelblad, geen Privé. Ik ben tegen de monarchie en dan maakt het mij niet veel uit of dat nou toevallig een eikel is of niet.

 3. Harry-II, die reactie begrijp ik niet goed. De monarchie drijft op symboliek en symboliek werkt alleen als de bijbehorende levende symbolen zich gedragen in overeenstemming met de achterliggende idealen en waarden. De personen die de monarchie representeren, de koning voorop, zijn dus uitermate belangrijk. De huidige koning heeft inmiddels overtuigend laten zien dat hij niet over het morele gezag en de sociale antenne beschikt die horen bij zijn symbolische functie. Daarmee treedt hij overigens in de voetsporen van vrijwel al zijn voorgangers, moeder Beatrix wellicht als enige uitgezonderd.
  Dit heeft niets te maken met ‘op de persoon spelen’. Monarchie en persoon vallen volledig samen. Daar kan ik dus niet omheen!

  1. Sommige monarchen zijn mensen. Sommige niet. Onze koning denkt alleen aan zichzelf en zijn gezin. Verder heeft hij overal lak aan.
   Misschien moeten al die koninklijke jaarlijkse toelagen eens worden ingehouden. Kijken of hij dan nog zo graag koning wil zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *