Verslag Congres 2023

Op zaterdag 4 november 2023 vond het derde congres van Republiek plaats. Meer dan honderd republikeinen kwamen samen om elkaar te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en zich meer te verdiepen in Republiek.

We begonnen het congres met onze jaarlijkse ALV. Hier blikten we terug op het afgelopen jaar, financieel en wat we bereikt hebben, en blikken we al kort vooruit op 2024. We namen afscheid van bestuursleden Maurice Piek en Hans Maessen, die beiden een zeer grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Republiek. We zijn hen heel dankbaar voor al hun werk. We verwelkomen tegelijk Emile Affolter en Hugo van Rooijen als nieuwe bestuursleden en is voorzitter Floris Müller verkozen voor nog een termijn als voorzitter.

Na de lunch starten we met het hoofdprogramma. Het programma begint met een optreden van Woody Grooves van Collectief Ondeugend. Zij maakten een alternatief Koningsdaglied, dat we ook tijdens onze demonstratie tijdens Koningsdag veelvuldig hebben afgespeeld. Eveline van Rijswijk opent vervolgens met Floris Müller het congres met een openingswoord, waarna we doorgaan naar onze hoofdsprekers. Daniela Hooghiemstra, schrijfster, journaliste en gespecialiseerd in de geschiedenis van het Nederlands koningshuis waarover ze diverse artikelen en boeken heeft gepubliceerd, en Alexander Pechtold, oud-partijleider van D66 en oud-minister van o.a. Koninkrijksrelaties, hielden een zeer interessant en diepgaand gesprek over hoe zij naar het koningshuis keken, hoe de politiek er naar kijkt en gaf ons handvatten hoe we verder kunnen gaan met onze campagne.

Na het plenaire programma waren er vier workshops. Tijdens de workshop van werkgroep Hoe Dan ging men aan de hand van stellingen en republieken als voorbeeld met elkaar in gesprek over hoe wij onze republiek voor ons zien. Bij de workshop Algemeen werd er door Floris Groot een korte presentatie gegeven over Republiek als vereniging en werd er na de presentatie een groepsgesprek gehouden aan de hand van verschillende stellingen. De workshop Republiek in de politiek was in handen van Rutger Rauws en Martin van Rossum, respectievelijk lid van GL en D66 en kartrekkers binnen hun partijen om het amendement in te dienen tijdens het congres van hun partijen. Zij deelden hun ervaring over hoe dit in de praktijk werkt en gingen hier met andere leden van Republiek én politieke partijen over in gesprek. De vierde en laatste workshop werd gegeven door onze advocaat Ewout Jansen samen met Kasper Jansen, samen ook bekend van het tv-programma de Snijtafel. Ewout is onze advocaat voor onze rechtszaak tegen de macht van de koning en ging tijdens de workshop hierover in gesprek met Kasper en het publiek.

Na deze workshops volgde er de afsluiting van het congres. We eindigen het congres waar we mee begonnen waren. Ditmaal was het Patrick Hoop van Collectief Ondeugend die met zijn gedicht De Beweging Van Allen ons nog even liet bewegen. Na zijn woorden sloten we af met een borrel. Dit zorgde zoals altijd voor leuke gesprekken, nieuwe inzichten en nieuwe samenwerkingen.

We willen graag alle bezoekers aan het congres bedanken voor hun komst en de zeer geslaagde dag. Tevens danken wij de locatie Villa Jongerius die ons weer goed heeft ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *