Van mij mag de koning blijven, als het maar een hond is

Wist je dat in het Amerikaanse dorp Idyllwild een hond als burgemeester heeft? Naast hond deze Max II (opvolger van zijn vader Max I) zijn meerdere honden, een kat, muildier en een geit ooit burgemeester geweest. Leuke trivia voor op een verjaardagsfeestje, maar het zette me ook aan het denken.

Wat als we een hond als koning zouden hebben? Die zou dan, net zoals burgemeester Max, een puur ceremoniële rol vervullen. Je weet wel, een rol waarvan zo veel mensen beweren dat onze koning die heeft (klopt niet). Krijg een hond maar eens zover de regering te ontslaan of een wet te ondertekenen. Ja, misschien kan iemand met z’n pootje een afdruk maken, maar ik kan je verzekeren dat een hond zich niet inhoudelijk met politiek zal bemoeien.

Ook zal koning hond z’n politieke mening achterwege houden bij zijn wekelijkse lobbygesprek met de minister-president. Dan kunnen we die traditie gelijk afschaffen (daar staat toch niets over in de grondwet). Ook maakt het plots niet meer uit dat het onmogelijk is voor journalisten en burgers om te controleren of de koning z’n werk goed doet. Tenzij je persé wil weten welk merk hondenvoer hij eet of wanneer hij wordt uitgelaten. Als voorzitter van de Raad van State, tot slot, zal onze hondenkoning zich waarschijnlijk zeer terughoudend opstellen.

En de kosten dan! Wat een verlichting voor onze staatskas! Een snelle googlesearch leert dat het houden van een hond zo’n 1000 euro per jaar kost. Da’s toch een stuk voordeliger dan de 345 miljoen die de belastingbetaler jaarlijks moet neertikken voor het voortbestaan van de monarchie.

Je leest het. Het gaat niet zo zeer om de privileges die de koning heeft, maar de mogelijkheid die te misbruiken. De koning kan weigeren een wet te ondertekenen totdat die aan zijn eisen voldoet, en niemand heeft het recht na te vragen of dit gebeurt. De koning kan de politieke ideeën van onze minister-president tijdens privégesprekjes wekelijks beïnvloeden, maar niemand heeft het recht na te vragen of dit gebeurt. Dat is niet ceremonieel, dat is ondemocratisch en ontransparant. Dus hoera voor de koning, zolang het een hond is!

 

 

2 gedachten over “Van mij mag de koning blijven, als het maar een hond is”

  1. Ger J . de Vries

    Hoe je het ook bekijkt, ook een ceremonieel staatshoofd kost veel geld, want laat dat nou precies net het grootste talent van de familie von Amsberg zijn, ons geld uitgeven. Staatshoofd? Totaal niet nodig! En een hond? Woefffff.

  2. Jan Sebregts

    Een democratie komt pas, en alleen dan, tot haar recht als bevlogen, gekozen politici voor de idealen van het volk wedijveren. W.A. zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en toegeven dat hij volstrekt niet aan deze hoge standaard voldoet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *