Tikkie voor de Koning

Deze tekst werd uitgesproken door Republiek-lid Varsha Doelam tijdens een inspreekuur van de Gemeente Rotterdam. 

Beste raadsleden, Bedankt voor deze mogelijkheid. Vandaag wil ik als inwoner mijn kijk op de problemen in Rotterdam-Zuid met u delen. Ik maak mij grote zorgen over de prioriteiten van het Rotterdamse stadsbestuur.

Misschien zal mijn directheid bij sommigen RAUW op het dak vallen, toch ik hoop dat jullie het LEF hebben inhoudelijk op mijn zorgen en voorstellen in te gaan. Want RAUW en LEF is wat Rotterdam is volgens een duur marketingbureau. Met een gedicht van een Rotterdams stadsdichter wil ik graag poëtisch beginnen:

Hallo ik ben de koning, en jij ben onderdaan.

En ik heb geld als water, en jij ben dan de kraan

En jij heb grote zorgen, en ik weer een miljoen 

En ik ga jou vertellen, dat wij het samen doen

Rotterdam heeft veel zorgen. Te veel zorgen om allemaal in 5 minuten te bespreken. Daarom wil ik het hebben over de zorgen die de jeugd en onze toekomst het hardst raken. Veel van die zorgen komen voort uit armoede, maar ook het lerarentekort, wachtlijsten jeugd ggz en drugscriminaliteit spelen een grote rol.

Rotterdam is de armste stad van Nederland. 1 op de 5 kinderen groeit op in armoede. Op Zuid zelfs 1 op de 3. Armoede betekent tegenwoordig dat je ouders geen geld hebben om genoeg eten te kopen, of niet de water, gas, huur-rekeningen kunnen betalen. Er vallen kinderen flauw van de honger, in Rotterdam, in Nederland, in een van de rijkste landen van West-Europa. 

1 op de 15 kinderen is van eten afhankelijk van de boterhammen op school omdat er thuis niks is. Armoede treft duizenden Rotterdamse kinderen.

Onderwijs is een manier om uit de armoede te ontsnappen en uit de criminaliteit te blijven. Helaas heeft Rotterdam-Rijnmond het grootste lerarentekort van Nederland, 4000 onvervulde vacatures. Het grootste tekort is op Zuid. Veel kinderen krijgen nu les van ongekwalificeerd personeel, en hebben ingekorte roosters. Dit gaat de grote leerachterstand door corona thuisonderwijs niet te verminderen.

Schooluitval was al een groot probleem, maar is de afgelopen 3 jaar schrikbarend gestegen. Voor schoolverlaters wacht vaak een carrière in de drugs. De Rotterdam haven is een van de grootste narco-importhavens van Europa. Uithalers en runners zijn vaak kwetsbare tieners, soms maar 11 jaar. Kinderen die gewapend met messen de straat op gaan. Afgelopen jaar zijn er ruim 30 bomaanslagen geweest door drugbendes op auto’s en huizen midden in Rotterdamse woonwijken. 

Onderwijs, eten en zorg zijn basale kinderrechten. Met al deze grote problemen, die allen extra geld goed konden gebruiken, heeft Gemeente Rotterdam besloten dit jaar de duurste Koningsdag ooit te organiseren.  

Het NPRZ heeft een jaarbudget van 7,5 miljoen om het enorme lerarentekort te bestrijden. Dit had 9 miljoen kunnen zijn, als de prioriteiten van het gemeentebestuur bij onderwijs en kansengelijkheid hadden gelegen. 

Koningsdag Maastricht kostte nog geen 2 miljoen vorig jaar, minder dan de helft. Utrecht heeft de zaken beter op orde dan Rotterdam, maar heeft toch bezuinigd op Bevrijdingsdag dit jaar. “Oranje voor goed” gaat niet 4 miljoen opleveren, en media aandacht zal niet zorgen voor meer toerisme, dit hebben de cijfers na het Songfestival al aangetoond.

Resteert mij de vragen; Hoe kunt u het maatschappelijk en financieel verantwoorden, zo belachelijk veel geld te verspillen aan festiviteiten voor een ondemocratisch geldverslindend elitair instituut, dat haar bestaansrecht ontleent aan ongelijkheid, dat miljarden heeft verdiend aan slavernij, en in het heden op dat geld zit te rentenieren, belastingvrij?

Hoe kan het dat het pr-feestje van een staatshoofd per erfopvolging, met kelderend draagvlak, prioriteit heeft over de kansengelijkheid en bestaanszekerheid van duizenden kinderen en dat jullie dit durven te verkopen als een feest van juist deze waarden? 

Omdat de Koning met onderdanen staat te dansen, staat hij symbool voor solidariteit en gelijke kansen? Flauwekul, de kans dat een Rotterdammer ooit staatshoofd van diens eigen land kan worden  is 0,0.

Mijn voorstel; Stuur de Koning Willem de Laatste een Tikkie van 4 miljoen. Een kans voor die Oranje multi-miljardair om echt solidair te doen. Geen woorden maar daden, 010 houdt die Oranje poppenkast voor gezien, leve de kansengelijkheid, leve de Republiek!

8 gedachten over “Tikkie voor de Koning”

 1. Rini Willems

  Ik kom niet, want ik ben doof…
  Onprettig om tussen de drukte menigte te staan zonder gehoor…
  Maar ik lees vaak over republiek graag…. Ik vind de onwettige koningschap erg overbodig….
  Ze leven veel te lux…
  Dat is nooit gezond!
  R’dam is bovendien te ver weg…
  Ik woon in Nijmegen.
  Ik wens jullie veel succes in R’dam!
  Leve de republiek!!!!!

 2. Kees Koolmees

  Met zo’n kraakheldere uitspraak van Varsha Doelam moet Rotterdam wat mee. Aan zoiets kan Rotterdam niet voorbij gaan. ‘Geen woorden maar daden’ geldt vooral voor Rotterdammers waarvan velen financieel in de knel zijn gekomen. Dat koning Willem-Alexander straks op koningsdag (2023) zich vermoedelijk aan een houterig dansje zal wagen, zal getuigen van bedachte onnozelheid van het oranje pr-team en van hemzelf. De koning kreeg in 2023 € 1.035.000 zakgeld (belastingvrij), dat is € 28.000 meer dan in 2022. Het zakgeld van Máxima is in 2023: € 411.000/ dus € 11.000 meer dan 2022. Het koningshuis moet zich kapot schamen door zoveel geld voor zichzelf te incasseren over de ruggen van de belastingbetalers.

 3. Hans de Lange

  Mag ik er nog eens op wijzen dat er helemaal geen Oranjes bestaan? Hoezo, geen Oranjes? Heel eenvoudig te verklaren: koning Willem III leed aan syphilis en was toen hij trouwde met Emma al in het laatste stadium van deze geslachtsziekte. Zijn medische staf heeft o.a. bevestigd dat hij biologisch niet meer in staat was om nog kroost te verwekken bij wie dan ook. Deze rapporten zijn bestaan nog maar worden uiteraard zwaar geheim gehouden. Duidelijk is dus dat Wilhelmina nooit de echte dochter van Willem kan zijn geweest. Van wie dan wel? Dat is niet 100% bewezen maar sterke geruchten gaan rond dat de vader iets met de koninklijke stallen van doen had. Als onze Willem-Alexander echt wil bewijzen dat hij afstamt van Willem-de Aartsvader laat hij dan eens DNA-onderzoek doen bij al die z.g. Oranjes in de grafkelder in de kerk in Delft. Maar dat zal ik helaas op m’n oude dag niet meer meemaken denk ik. Dus blijft een groot deel van onze bevolking maar ijverig denken en feestvieren met een hansworst waar dus geen enkel ‘adelijk’ (m.u.v. misschien Emma) randje aan zit. Iedereen verder veel plezier en genot bij het kijken naar wc-potten gooien, huis in Mozambique willen bouwen, dure speedboat en vakantie in Griekenland in z’n eigen villa tijdens corona en een potje bier drinken met Poetin tijdens de winterspelen. Groeten van Hans de Lange…..

 4. Roos van Akkeren

  Ongelooflijk wat een sterke tekst. De waarheid zo goed verwoordt. Ben benieuwd hoe de gemeenteraadsleden hebben gereageerd.
  Dit betoog moet landelijk opgepakt worden. Hulde aan Warsha

 5. Het kan nog gekker: met vee; gepuzzel en geschuif met archivalia zou Willem de laatste zelfs een afstammingslijn hebben die begint bij Karel de Grote. Alleen maar om interessant te doen. en inderdaad, niks Oranje. Ook Juliana is niet door Hendrik verwekt maar door iemand uit de hofhouding. Hendrik, Varkensheintje, had zijn zaad al elders uitgestrooid en daarbij wat venerische ongemakken opgelopen. Hier in Limburg hebben we al helemaal niks met die poppenkast. ‘Oervader’ Willem heeft hier destijds alleen maar dood en verderf gezaaid en nadien zijn we altijd wingewest geweest. Onze geschiedenis ligt in het aanpalende buitenland.
  Snel afschaffen die monarchie, dan kan Willem met zijn familie onbekommerd de bloemetjes buiten gaan zetten, maar niet meer op onze kosten.
  Rotterdam, sterkte gewenst!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *