Republikeinen mikken op 100.000 supporters

Het Republikeins Genootschap gaat voortaan door het leven als ‘Republiek’ en krijgt een nieuw logo. Met die veranderingen wil de grootste anti-monarchistische beweging van Nederland toegankelijker worden voor vooral jongere republikeinen. Afgelopen jaar al groeide het aantal leden en volgers tot 20.000.

“Het is tijd voor verandering, ook van de manier waarop we ons naar buiten toe laten zien”, stelt voorzitter Floris Müller, “genootschap klinkt toch een beetje elitair. Het past niet bij een vereniging die gelijkheid en democratie voorstaat en wordt door het groeiend aantal jonge leden niet open en aantrekkelijk gevonden.”

Monarchie in de min
Afgelopen half jaar nam de steun voor het republicanisme en interesse in de republikeinse beweging sterk toe. Het aantal leden en volgers groeide tot bijna 20.000. Daarbij verveelvoudigden ook de inkomsten en daarmee het campagnebudget van de club door crowdfunding-acties en donaties. “Kijkend naar de huidige trend en onze inzet op vergroting van ons bereik zijn 100.000 supporters in een aantal jaar goed haalbaar” aldus Müller.

De republikeinen worden naar eigen zeggen geholpen door de slechte publiciteit rond het koningshuis. Het debacle van de Griekenlandreis van de Willem Alexander en zijn gezin, evenals een salarisverhoging van de Oranjes in crisistijd, hebben de monarchie geen goed gedaan. Uit onderzoek van IPSOS (december 2020) komt naar voren dat nog maar 47 procent van de Nederlanders de koning steunt. Daarbij ziet nog maar 50 procent heil in een erfelijk staatshoofd.

Koningsdag
Volgens Müller is de aanhang van de Oranjes verouderd en wordt de steun door de Rijksvoorlichtingsdienst kunstmatig opgepompt. “Onderzoek van de Twitter-pagina van het Koningshuis bijvoorbeeld laat zien dat bijna twee-derde als ‘nep-volger’ te kwalificeren valt.” Online zetten jongeren zich vooral in voor sociale verandering en wordt alle dikdoenerij van de koning minder gewaardeerd. Daarbij is er ook groeiende kritiek op alle schimmigheid over geld en macht van de Oranjes”, aldus Müller

Bij zijn aantreden vorig jaar kondigde Müller al aan in te willen zetten op verandering van de club die in 1998 werd opgericht als Nieuw Republikeins Genootschap. Republiek wil als moderne beweging meer naar buiten treden met onderzoek, acties en politieke lobby in Den Haag. Op de ledenvergadering van de republikeinen werden daarvoor op 17 april ingrijpende plannen en statutenwijzigingen goedgekeurd.

11 reacties op “Republikeinen mikken op 100.000 supporters”

 1. Henk Nagtegaal

  Uw streef getal klinkt depressief, een extra nul eraan toevoegen zou al een stap in de goede richting zijn.
  Een politieke partij oprichten zou Uw doelstelling moeten zijn. ‘Door het volk, voor het volk’ en ‘Geen onderdaan maar burger’, deze slogans zouden U een groot bereik onder de bevolking geven.
  Succes met Uw goede werk!

  1. Bram Van Montfoort

   Er zit een verschil tussen het aantal actief betrokken volgers en het aantal republikeinen in Nederland. Op dit moment is 1 op de 3 Nederlanders al republikein. Dat getal zal alleen maar groter worden.

 2. Wat moet het logo met de R precies uitdrukken? Het zal wel aan mij liggen, maar ik zie er een enge hondekop o.i.d. in…

 3. Ton van Steen

  Leve de REPUBLIEK!
  Ik zou niet spreken over gelijkheid maar gelijkwaardigheid want we zijn niet gelijk.
  Niemand is gelijk aan een ander.

  1. Hm. Wellicht moet ‘Liberté, égalité, fraternité’ voor Nederlands gebruik afgestoft worden, maar is toch zo gek nog niet. En waarschijnlijk wordt hier inderdaad gelijkwaardigheid bedoeld i.p.v. ‘gelijk zijn’ in absolute zin.

 4. Pieter Schaper

  De monarchie is een overblijfsel uit vervlogen tijden een anachronisme in deze huidige tijd en is gelukkig bijna ontdaan van elke macht en heeft dus eigenlijk geen bestaansrecht meer we geloven niet meer in sprookjes, dus na Willem Alexander, exit Oranjes

 5. Tja, het (= erfelijke opvolging) klopt niet en het is (voor de belastingbetaler!) nog duur ook.
  Zo duidelijk als het maar kan toch? Dat het iets van het verleden is waar we nu echt vanaf moeten?

 6. Stop de enorme geldverspilling, lust tot jagen en a-sociaal gedrag van dit koningshuis.

  Laat vooral Amalia iets leuks gaan doen maar zeker niet doorgaan met deze heilloze

  missie van koningshuis spelen. Het is niet meer van deze tijd!!!!!!

 7. C.J.M. Molenaar

  Begin eens met alle koningshuisnamen voor goede doelen af te schaffen. Zolang daar allerlei familieleden van het koningshuis met hun naam aan verbonden zijn, neem ik daar niet aan deel

 8. Paul Rosekrans

  Hoe is het mogelijk dat het Nederlandse cultuurfonds na alles wat wij weten van de dubieuze, zelfs criminele levensloop van de naamgever, deze naam nog steeds handhaaft. Het wordt ook hoog tijd dat het Nederlandse straatbeeld wordt geschoond van straatnamen naar hem genoemd. We hebben toch ook straten naar Stalin vernoemd een nieuwe naam gegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.