Het Republikeins Genootschap gaat voortaan door het leven als ‘Republiek’ en krijgt een nieuw logo. Met die veranderingen wil de grootste anti-monarchistische beweging van Nederland toegankelijker worden voor vooral jongere republikeinen. Afgelopen jaar al groeide het aantal leden en volgers tot 20.000.
“Het is tijd voor verandering, ook van de manier waarop we ons naar buiten toe laten zien”, stelt voorzitter Floris Müller, “genootschap klinkt toch een beetje elitair. Het past niet bij een vereniging die gelijkheid en democratie voorstaat en wordt door het groeiend aantal jonge leden niet open en aantrekkelijk gevonden.”
Monarchie in de min
Afgelopen half jaar nam de steun voor het republicanisme en interesse in de republikeinse beweging sterk toe. Het aantal leden en volgers groeide tot bijna 20.000. Daarbij verveelvoudigden ook de inkomsten en daarmee het campagnebudget van de club door crowdfunding-acties en donaties. “Kijkend naar de huidige trend en onze inzet op vergroting van ons bereik zijn 100.000 supporters in een aantal jaar goed haalbaar” aldus Müller.
De republikeinen worden naar eigen zeggen geholpen door de slechte publiciteit rond het koningshuis. Het debacle van de Griekenlandreis van de Willem Alexander en zijn gezin, evenals een salarisverhoging van de Oranjes in crisistijd, hebben de monarchie geen goed gedaan. Uit onderzoek van IPSOS (december 2020) komt naar voren dat nog maar 47 procent van de Nederlanders de koning steunt. Daarbij ziet nog maar 50 procent heil in een erfelijk staatshoofd.
Koningsdag
Volgens Müller is de aanhang van de Oranjes verouderd en wordt de steun door de Rijksvoorlichtingsdienst kunstmatig opgepompt. “Onderzoek van de Twitter-pagina van het Koningshuis bijvoorbeeld laat zien dat bijna twee-derde als ‘nep-volger’ te kwalificeren valt.” Online zetten jongeren zich vooral in voor sociale verandering en wordt alle dikdoenerij van de koning minder gewaardeerd. Daarbij is er ook groeiende kritiek op alle schimmigheid over geld en macht van de Oranjes”, aldus Müller
Bij zijn aantreden vorig jaar kondigde Müller al aan in te willen zetten op verandering van de club die in 1998 werd opgericht als Nieuw Republikeins Genootschap. Republiek wil als moderne beweging meer naar buiten treden met onderzoek, acties en politieke lobby in Den Haag. Op de ledenvergadering van de republikeinen werden daarvoor op 17 april ingrijpende plannen en statutenwijzigingen goedgekeurd.