Nieuwe Stijl

Er draaiden vier camera’s die om-en-om sprekers vanuit steeds een andere hoek in beeld brachten. In de goed-bemande regiekamer flitsten beelden heen en weer voor ze de ether in werden gezet en er was zelfs een officiële ‘greenroom’ – een ontvangstruimte voor belangrijke gasten. Vijf, vier, drie… en we zijn weer in de lucht. 

Afgelopen jaar zijn wij als bestuur van Republiek noodgedwongen steeds deskundiger geworden op het gebied van online presentaties en interviews. De uitzending van de Algemene Ledenvergadering in april échter was ook voor ons een sprong in het diepe. Namen we met een professionele uitzending, ondanks de wekenlange voorbereiding, niet te veel hooi op onze vork? 

Toegegeven, het iets meer dan twee uur durende live-programma zag er gelikt uit. Er waren drie interviews, meerdere filmpjes en een prachtige lezing van Republikein van het Jaar Sheila Sitalsing. En niet onbelangrijk, dat alles voor meer aanwezigen dan ooit bij een ALV: ruim 200 leden stemden af op het online-programma en dat nota bene op een van de weinige zonnige dagen in de verder koude aprilmaand. De losse onderdelen zijn op YouTube samen al meer dan 1000 keer bekeken.

Hoewel we heel wat formele punten dienden te worden besproken – zoals het beleidsplan voor de komende vijf jaar en een serie statutenwijzigingen – was de uitzending gelukkig géén eenrichtingsverkeer. Geen lezing van het bestuur. Er werd gestemd, republikeinen thuis konden live in de uitzending vragen stellen en bovendien werd er heel véél gediscussieerd. Tussen leden onderling op de chat en met gasten achter het presentatiemeubel. 

Niet gek voor een club die tot voor kort met z’n vijftigen in achterafzaaltjes bijeenkwam voor een – achteraf bezien misschien wat droge – vergadering. Als voorzitter van Republiek ben ik buitengewoon trots op het resultaat en de enorme stap die we met deze ALV nieuwe stijl gezet hebben. Uitzendingen als deze bieden een mogelijkheid om écht op de inhoud in te gaan, worden leuker gevonden en zijn bovendien een visitekaartje voor onze vereniging. Met de beelden binden we veel nieuwe leden en geïnteresseerden. Je bent net zo groot, als dat je jezelf presenteert, werd mij eens meegegeven door een journalist op een van onze bijeenkomsten. Hij heeft, wat mij betreft gelijk. 

Ik ben ook blij met alle steun die we voor, tijdens en na het programma gekregen hebben voor onze aanpak en alle plannen waarmee we Republiek komende tijd verder willen professionaliseren. Daarbij kijk ik uit naar heel veel meer aandacht in de media, een groeiend bereik online (waarvoor we uw hulp nodig hebben in onze nieuwste crowdfunding-campagne) en publieke bijeenkomsten zoals het grote Republiek Congres in het najaar. Op die dag waarbij we meerdere sprekers zullen uitnodigen, debatten organiseren en workshops voor leden, leggen we de lat nóg hoger. Om u, en onszelf, te blijven verrassen: Republikein zijn is leuk, Republiek daar wil je bij horen!

Om af te sluiten met mijn openingswoorden op de ALV: het gaat goed met onze vereniging – we hebben meer leden, meer volgers en een groter campagnebudget dan ooit waarmee we ons beter, groter en meer kunnen laten zien. Tegelijkertijd keert de publieke opinie zich tégen de monarchie en stijgt de aanhang voor de republiek. Dit is het moment waarop we kiezen om écht verschil te maken. 

Groet, 

Floris Müller, voorzitter Republiek

1 reactie op “Nieuwe Stijl”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.