De Rijksvoorlichtingsdienst houdt tegenwoordig fotomomentjes met de kroonprinses. Maar inhoudelijke en kritische vragen stellen aan Amalia is verboden. Door hier aan mee te doen maakt ieder zichzelf respecterende journalist zich bij voorbaat belachelijk. Tijd voor een persboycot.
Nu kroonprinses Amalia op kamers in Amsterdam gaat wonen staat ons ongetwijfeld een nieuwe golf onzinnige berichtgeving te wachten. Als het maar kliks en likes oplevert. Dus kunnen we bizarre verhalen verwachten over de kosten van de verbouwing van haar studentenhuis en de strapatsen van Amalia in het uitgaansleven. En anders schrijft een bekende Nederlander straks een boek vol diepte-interviews met de anonieme buren van de kroonprinses. Lang leve de kijk- en oplagecijfers. Een beschamende vertoning.
Als beginnend PR-medewerker leerde ik de kneepjes van het vak van ervaren journalisten. Een docent van De Telegraaf van wie mij de naam is ontschoten, had een eenvoudig te onthouden stelregel. Wil je de krant halen dan moet je schrijven over geld, seks of het koningshuis. De klas voelde zich er ongemakkelijk bij maar niemand durfde de succesformule van wat toen de grootste krant van Nederland was, in twijfel te trekken. Sindsdien is er gelukkig wel iets veranderd. De Telegraaf is in een vrije val terechtgekomen en er verschijnen steeds vaker kritische stukken over het bestaansrecht van de monarchie.
Maar als het gaat om objectieve berichtgeving over het functioneren van de monarchie laten veel media het nog steeds afweten. Zo accepteert een groot deel van de journalistiek een eenzijdig vastgestelde mediacode om maar niets te hoeven missen van het sprookje dat ons wordt voorgeschoteld. Dat is onbegrijpelijk. Het koningshuis kan alleen maar bestaan bij gratie van de publieke opinie en die wordt gevoed door kritische media. Althans, zo zou het moeten zijn.
Een persboycot zou een krachtig signaal zijn dat er met Nederlandse media niet valt te spotten. Anders zijn het inderdaad slechts doorgeefluiken zoals Geert Dales stelt.
Armand Leenaers
Het wordt hoog tijd dat de grondwet wordt gewijzigd omtrent vele zaken het kon huis betreffende. Inkomsten naar beneden, belasting betalen, onderhoud huizen en bv boot van Trix, laat ze dat zelf betalen. Hun bezit loopt in de miljarden.
Graag helemaal weg dat koningshuis.
Je kunt niet in een democratisch land leven en tegelijk een koningshuis hebben; dat zijn tegenstrijdige belangen. Het koningshuis heeft geen enkel nut en kost bakken vol geld, waar wij met z’n allen voor werken. Als we het koningshuis nu opheffen, kunnen ze nog vele generaties leven van onze centen. Stoppen nu met die belachelijke poppenkast!
Er zijn voldoende legitieme redenen om het koningshuis uit onze samenleving te verwijderen. Het zijn met name de beperkten van geest die met royalty magazines, plakboeken, vitrinekasten met geïllustreerd serviesgoed en oranje feestpruiken het bestaansrecht van die sterrenfamilie telkens weer verlengen. Die massa wordt professioneel gevoed door het kliekje royalty journalisten. Ze verschijnen in showprogramma’s om met glimmende ogen waarschijnlijke waarheden van het koningshuis op te dissen. De beste pr-machine die een zinloos instituut kan hebben om het ‘niets’ van haar bestaan op te pompen tot ‘iets’. Waarom het dan nog niet uit onze samenleving verwijderd is? Er is wel weerstand, maar geen oproer. Eigenlijk interesseert het ook gedegen tegenstanders geen ene moer dat het ‘zich doorlopend moderniserende bedrijf’ (zoals Alex het ooit noemde) haar verdienmodel aan Nederland kan blijven opleggen. En wees eerlijk, welke familie zou dit royale cadeau, dat haar gratis en voor niets in de schoot wordt geworpen, laten lopen? Zonder keiharde actie blijft de koninklijke dictatuur ons terroriseren.
En ondertussen wordt ik helemaal misselijk van Maxima die de VS bezoekt. Wat kan mij het schelen dat ze daar is en dat ze zo onder de indruk is van de universiteit van (diep)Friso, degene die een verkeerde afslag nam op die berg! Tja, het moet weer prinsjesdag worden, dus is de RVD weer heel erg bezig ze in de picture te brengen, maak voor mij alleen maar ‘dat ik me minder goed begint te voelen’. Het parasietendom heeft op mij een ziekmakend effect.