Wie koninklijke hielen likt, creëert koninklijke proleten

Dat kwezelboekje van Claudia de Breij kan in de prullenmand. Prinses Amalia is niet een beschaafde, nadenkende en ruim met verantwoordelijkheidsgevoel bedeelde tiener, zoals de kwijlende cabaretière ons op last en gezag van de Rijksvoorlichtingsdienst en ongetwijfeld tegen een vorstelijk honorarium wilde doen geloven, maar net zo’n proleet met lak aan het plebs als haar vader.

De Telegraaf, bepaald geen anti-monarchistisch medium, legde met de berichtgeving over een verjaardagsfeestje in Huis ten Bosch waar circa honderd gasten aanwezig geweest zouden zijn, genadeloos bloot hoe de mores in het koninklijke gezin zijn. Regels, ook de door de regering dwingend opgelegde coronamaatregelen, zijn er alleen voor het gewone volk. De koninklijke patjepeeërs doen waar ze zin in hebben, beschermd als ze zich wanen door hoge hekken, paleismuren en een kliek van machtige likkers die het wangedrag onder de mat vegen, bagatelliseren of met leugens en bedrog proberen weg te poetsen.

Als hun misdragingen niet meer te verhullen of goed te praten zijn rukken gedienstige verslaggevers uit om amechtig, zonder ooit eens kritisch door te pakken, de betrapte hoogheden de kans te geven om deemoedig spijt te betuigen over de misstappen en beterschap te beloven. Het journaille is nog niet de deur uit of alle remmen gaan weer los. In minder dan een jaar heeft die koninklijke club al vier keer royaal de voor iedereen geldende coronabeperkingen aan de laars gelapt, afgezien van het aantal keren dat ze niet betrapt zijn. Als minister Grapperhaus bijna ten onder gaat na een knuffeltje met zijn nieuwe schoonmoeder, waarom dan geen politieke keet over hossende royals in coronatijd?

Gedienstige paladijnen

Geen minister-president of ander gezagsdragend figuur die eens ferm afrekent met die koninklijke strapatsen. Gedienstig papegaaide premier Rutte de Rijksvoorlichtingsdienst na dat er geen honderd, maar ‘slechts’ 21 gasten op de party waren. Ik wed dat hij niet eens de koning gebeld heeft om de feiten na te trekken. Het zou er alleen maar lastiger van worden. Stel dat het er toch honderd waren! Braaf laat hij de Tweede Kamer weten dat de koning van mening is dat ‘het anders had gemoeten’. En dat was het dan weer.

Het is al lang niet meer de steun van het volk die het koninklijke wangedrag -corruptie, misbruik van overheidssubsidies, overtreding cultureel erfgoedregels, fiscale sluiproutes, zelfverrijking door meubelverkoop- en vruchtgebruikconstructies, afwenteling van privé-uitgaven op de samenleving, schending van de coronamaatregelen, etcetera- in stand houdt. Die steun brokkelt immers in rap tempo af. Als de huidige trend doorzet is het wat dat betreft nog dit decennium gedaan met de Oranjes.

Maar zolang gezagsdragers met macht en invloed zich inzake het koningshuis blijven gedragen als gedienstige paladijnen weten de koning en zijn familie dat ze niets te vrezen hebben. Pas als ook in die kringen de maat vol is en naar dat sentiment gehandeld wordt, snappen de hardleerse paleisbewoners dat ze op hun tellen moeten passen. Alles wijst erop dat ze zich vooralsnog geen zorgen hoeven te maken. Het hielenlikken viert nog immer hoogtij in de hoogste politieke en bestuurlijke kringen.

Buigen voor een meid uit Argentinië

In het kader van haar kennismaking met Nederland was Maxima Zorreguieta, op dat moment de verloofde van de Nederlandse kroonprins, in september 2001 op bezoek in Amsterdam. De visite begon in de raadszaal van de Stopera. Die was gevuld met lokale en nationale politici, vertegenwoordigers van allerhande maatschappelijke organisaties, bekende kunstenaars en een reeks toppers uit het bedrijfsleven. Geert Mak trad op als feestredenaar. Onder de titel ‘Een nieuwe vogelvlucht boven Amsterdam’ hield hij een langdurig en ingewikkeld betoog waaraan Maxima vermoedelijk geen touw kon vastknopen. Mak zelf oogde zeer tevreden. Hij had zich weer flink in de kijker gespeeld.

Als lid van het College van B&W was ik erbij. Vanaf de eerste rij kon ik goed zien welk tafereel zich na Maks toespraak ontrolde. Als kleine kinderen elleboogden de ceo’s van wereldomspannende bedrijven en topfunctionarissen van vooraanstaande maatschappelijke organisaties zich een baan naar voren om zo snel mogelijk in het blikveld van de aanstaande prinses te geraken. Was het contact eenmaal gelegd, wisten ze niet hoe diep te buigen en hoe intens te likken. Het was een hoogst vermakelijk en zeer leerzaam schouwspel. Had ik die lui aan tafel -als wethouder van Amsterdam kwam ik ze allemaal wel eens tegen- gedroegen ze zich heel anders. In de nabijheid van een Argentijnse meid, ex-bankbediende te New York en op dat moment niets anders dan de verloofde van prins Willem-Alexander, werden grote mannen plotsklaps kleine hielenlikkers. Het lijdt geen twijfel dat Maxima, zeker niet dom, haarfijn aanvoelde welke kansen dit gedrag haar en haar aanstaande echtgenoot bood.

Opperlikker

Aan dat schouwspel moest ik terugdenken toen ik op 8 december 2021 prinses Amalia aan de arm van haar vader zag binnenschrijden in de balzaal van de Raad van State, in welk Hoog College van Staat zij officieel werd ‘binnengeleid’. Het is een grondwettelijk verankerd prerogatief van de troonopvolger om, zodra die achttien jaar is geworden, deel te nemen aan vergaderingen van de Raad.

De ‘binnengeleiding’, een lachwekkende ceremonie uit lang vervlogen tijden, werd door Amalia en haar vader de koning met een grenzeloze ernst ten uitvoer gebracht. “Dan geef ik nu het woord aan de Prinses van Oranje” sprak de koning, formeel voorzitter van de Raad, nadat hij de sessie had geopend met een nietszeggend lullepotje. “Dank U, Voorzitter, als ik U voor één keer zo noemen mag”, begon Amalia, met een glimlach die verried dat ze het ook een idiote tekst vond. Meteen daarna herpakte ze zich en vervulde bekwaam haar taak. Met een beatrixiaanse dictie citeerde zij haar grootmoeder: “Nog lang zal ik mij in Uw Gezelschap een leerling voelen”.

Tegenover haar zat Thom de Graaf, vice-president –en dus feitelijk de baas- van de Raad van State. Als D66-leider pleitte hij ooit voor verwijdering van het staatshoofd uit de Raad van State. Die had daar niets te zoeken. Ook moest de koning niet langer deel uit maken van de regering. Het koningschap in zijn huidige vorm was een relict uit lang vervlogen tijden waarvan afscheid genomen diende te worden, luidde zijn analyse. En gelijk had hij. Linten knippen, dat was wat het koningshuis te wachten stond.

Nu zat diezelfde De Graaf pal naast het staatshoofd en tegenover diens toekomstige opvolger en diende zich een ongekende kans aan om zijn gedachtegoed opnieuw voor het voetlicht te brengen. Beschaafd uiteraard, zonder de gasten in verlegenheid te brengen. Niet om te provoceren, louter om te doen waarvoor Amalia daar zat: lessen leren over constitutionele en rechtsstatelijke ontwikkelingen in de hedendaagse Nederlandse democratie. Amalia kan het niet helpen dat ze gevangen zit in grondwettelijk verankerde idioterie. Maar Thom de Graaf kan haar wel helpen verlichting te brengen in de waanzin die als een molensteen om de nek van de achttienjarige hangt.

Hij deed het niet. De Graaf hing een oeverloos, maar desalniettemin weinig belangwekkend verhaal op over de Raad van State en misbruikte de gelegenheid om scherpe kanten af te vijlen van het falen van de Raad in de toeslagenaffaire. Geen woord over zijn visie op de monarchie en de rol van het staatshoofd. Het was een genante vertoning, accent bijgezet door de parmantige koninklijke onderscheiding op de revers, die De Graaf te danken heeft aan tweeëntwintig maanden vruchteloos ministerschap van bestuurlijke vernieuwing, waarin hij ten onder ging op het thema gekozen burgemeester. Hier zat een paladijn van het ergste soort. Een man met macht en invloed die een unieke kans kreeg, maar liet lopen om zijn belangwekkende gedachtegoed over de monarchie nader uit te werken en over te brengen op de leergierige prinses. Ook hij liet zich van onder tot boven inpakken door de aanblik van de Oranjes. De revolutionair van weleer zweeg over zijn werkelijke gedachten. Bezweken aan de hermelijnkoorts.

Net als moeder Maxima -ook aanwezig bij de vergadering- is Amalia niet dom. En evenals haar moeder in 2001, zal haar niet ontgaan zijn welke kansen opperlikkers als een Thom de Graaf haar bieden. Er loopt een rechtstreekse lijn van de diepe buiging die de vice-voorzitter van de Raad van State bij het afscheid nemen voor de deur van Paleis Kneuterdijk maakte in de richting van koning, koningin en kroonprinses naar de verjaardagsparty waar de coronaregels aan de laars werden gelapt. Wie koninklijke hielen likt, creëert koninklijke proleten.

Oorspronkelijk verschenen op: https://www.geertdales.com/koninklijke-proleten

41 gedachten over “Wie koninklijke hielen likt, creëert koninklijke proleten”

 1. Ik vind het tegelijk vermakelijk en misselijkmakend, dat koningshuis. Volslagen nutteloos en idioot duur. Nog onwettig ook trouwens, we kunnen er in 5 minuten vanaf. Want Wilhelmina verspeelde haar recht op de troon toen ze “vluchtte” voor de Duitsers, iets wat andere koningen niet deden en die werden geen haar gekrenkt dus waarom dat vluchten? Lafhartig dus. lafheid zit hen in het bloed. Dat zag je ook toen op de dam een kerel ging schreeuwen. Ipv de leiding te nemen zoals een vorst betaamd rende hij met de staart tussen de benen weg als de laffe hond die hij is. Nee, het wordt hoog tijd dat we afscheid van die familie nemen. De Duitsers willen hen graag hebben. Nou, neem ze alsjeblieft van ons over, vandaag nog als het kan!

  1. Groot gelijk
   dat de familie
   Graai van Oranje een oneway ticket naar Argentinie zelf betalen en hun millioenen hier laten voor de armen
   En snel!

  2. Zo waar!! Zo ziek van de hypocrisie en de grenzeloze inhaligheid van de koninklijke families. Ze zijn miljardairs en het is nooit genoeg. Niemand zegt: “we hebben miljarden voor 10 tallen generaties, we kunnen nu zonder jullie belastinggeld en giften.” Maar nee, het is nooit genoeg. Zelfs als ze teveel, dubbel of onrechtmatig geld krijgen, zegt Rutte dat het te ingewikkeld is om het terug te vorderen. Hebben we het nog niet over de “gestolen” items.

 2. Helder verhaal. Ook grappig geformuleerd en je ziet het helemaal voor je. De buigers en likkers. Jammer dat er daar zo veel van zijn. Ik hoop op meer “koninklijke uitglijders”, zodat de kliek zichzelf naar de uitgang helpt.

 3. Wim Hendriksen

  Op haar 14de accepteerde Amalia haar koninklijke stigmata, zei ze. Die zal zij dus niet vrijwillig weg laten halen. Daarom moeten wij, de republikeinen, dat doen!

 4. Ronald Hilgersom

  Geloof niet dat de woorden plebs en proleet in de tekst van Geert Dales ons ( zoeven lid geworden) helpt onze doelstelling te halen. Wij sturen het koningshuis Netjes weg.

 5. Ik stel voor dat Rutte voortaan bij elke rectie richting media en parlement verplicht wordt zich te kleden in een drollenvanger en witte kniekousen. Ten slotte laat hij zich altijd en overal doen kennen als de persoonlijke superlakei van de Oranjes.
  Wat mij betreft zo snel mogelijk afschaffen, dat parasietengenootschap.
  Ik snap overigens veel ontvangers van lintjes niet. Had ik er in het verleden 1 gekregen, was die nu per post retour richting afzender, n.a.v. de onderscheiding die Amalia heeft ontvangen. Wat een gotspe.

 6. Een verhaal uit mijn hart gegrepen. ik walg van dat koninklijke gedoe. wanneer houdt dit eindelijk eens op. het is niet meer van deze tijd.

 7. Marcel Malherbe

  Onteigenen tot de laatste cent, want alles wat ze “hebben” is gestolen. Vervolgens de grens overzetten, enkele reis. Overigens, waar is de historicus die durft aan te tonen dat deze familie geheel ten onrechte de naam “van Oranje” gebruikt.

 8. Henny van Dijk

  Ons koningshuis is een verouderd, onnodig, en kostbaar instituut.
  Ook het argument dat de vele buitenlandse reizen onze economie ten goede komen, is al jaren geleden vakkundig doorgeprikt.
  Intussen veroorloven de Oranjes zich blijvend alle voordelen van hun positie. Ze betalen geen belasting, incasseren elk jaar vanzelfsprekend een ‘vorstelijke’ verhoging van hun jaarlijkse toelage, even vanzelfsprekend geaccordeerd door hielenlikker nr. 1: de heer Rutte van de VVD.

 9. Maude Landkroon

  In ons ‘volkslied’ bezingen wij de verering van de koning van Spanje door een Oranjetelg. Als WA dat zingt of namens hem laat zingen doelt hij dan op de oude koning, die inmiddels ‘zijn’ land ontvlucht is vanwege zijn wangedrag? WA is geen held, grootse wandaden zie ik hem niet gauw plegen, maar vele kleintjes maken ook een grote.
  Ik ben voorstander van het ceremoniele ‘koningschap’ als functie: een functiebeschrijving met kwaliteitseisen, een sollicitatieprocedure, passend salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Als een lid van ‘het koningshuis’ wil solliciteren, dan kan dat. Maar geen voorkeursbehandeling, belastingvoordelen, belachelijk hoog inkomen en onkostenvergoedingen, gratis veel te riante huisvesting etc.
  Overigens: een koning met enige empathie en gevoel voor verhoudingen zou zelf actie ondernemen en de verhoudingen tot ‘zijn volk’ normaliseren.

  1. Die oude koning is zijn land niet ontvlucht. Die is er uit gegooid door wat we nu terroristen zouden noemen.
   De ‘State Generael vande gheunieerde Nederlanden . . . verclaert den Coninck van Spaegnien vervallen vande Ouerheyt ende Heerschappije van deze voors. Nederlanden…’

 10. Ria van der Waal

  Eens met alle reacties hier. En de rijkdom geurde voor de Argentijnse feestvierdster en smaakt steeds naar meer. Zou zij WA ook gevolgd zijn naar ons kikkerlandje als hij pizzabakker was geweest?

  1. Haha, vast wel, liefde maakt immers blind, maar even serieus; het v/h ? champagne slempende feestbeestje heeft volgens kenners al op jonge leeftijd aangegeven een toekomstige echtgenoot te willen met een aanzienlijke sociaal/maatschappelijke status, overigens een erg belangrijk thema in Argentijnse kringen.
   In dat opzicht is ze aardig geslaagd met de keus voor W.A. die ze w.s. niet gekozen heeft voor zn Adonisachtige uitstraling of krachtige persoonlijkheid, maar een onzekere houten klaas met een beperkte intelligentie op de koop toeneemt, een man die nog niemand op een interessante uitspraak heeft kunnen betrappen.
   Doet me trouwens een beetje denken aan een andere golddigger, Mabel Wisse Smit, een vroegere plaatsgenote uit de tijd dat ze nog gewoon Mabel Los heette maar de achternaam van haar latere stiefvader aannam omdat dat interessanter klinkt….

 11. Peter ter Haak

  Bedankt voor dit vermakelijke en heldere stukje Geert. Je hebt gelijk… Wel denk ik dat “Amalia het wel degelijk kan helpen dat ze gevangen zit….. Daar kiest ze zeer bewust voor, terwijl ze niet dom is, zoals je zegt.” Maar in haar positie positie ga je natuurlijk pas stoppen met de hele poppenkast na druk van buitenaf en als het je persoonlijk belang niet helpt…. Geldkraan dicht en macht wegnemen zou al een mooi en helpend begin zijn lijkt me; passend bij een volwassen en democratische samenleving die wij toch (zeggen te) zijn toch?…..

 12. Paul hornsveld

  Ik heb lang geleden aan boord van Hare majesteits schepen de wereldzeeën bevaren. Het vorstenhuis word er ingepompt bij de marine-opleiding. In de 25 jaar die erna volgden ben ik steeds kritischer geworden. Ik vind nu dat het tijd word dat het koningshuis op eigen benen moet gaan staan.

 13. Amalia was ten tijde van haar verjaardagsfeestje
  strafrechtelijk meerderjarig.
  Wie in Den Haag doet aangifte van haar strafbaar feit? Natuurlijk loopt die aangifte op een sisser af.
  Maar dan kan er een artikel 12 SV gestart worden bij het Gerechtshof in Den Haag, die publiekelijk uitspraak moet doen. Dit is iets om naar uit te kijken.
  Ondertussen heeft Amalia haar koninklijke geloofwaardigheid helemaal te grabbel gegooid, alle artikelen en foto’s ten spijt.

 14. Berny Metselaar

  Is het gezegde al niet ” hoe groter de geest, hoe groter het beest” Nu wil ik niet zeggen dat in Oranje de geest zit, maar het beest zeker wel. En inderdaad als een politicus die altijd tegen de monarchie is geweest, er niets mee doet als hij de gelegenheid heeft, dan is er inderdaad sprake van “hermelijnkoorts”.

 15. Een mooi anti-monarchistisch schrijven van Geert Dales maar de koningsgezinden zullen er alleen maar erg boos om worden als ze het gaan lezen.
  En een aanvulling op het op bovenstaand stukje van Nico Kleijn: Bij de vlucht van W.A. bij de schreeuw op de Dam had hij, dat is goed te zien op de foto die hierover in de kranten verscheen, geen aandacht voor zijn moeder en vrouw maar alleen voor zijn eigen hachje.

 16. De Oranjes zitten al lange tijd vast in het zadel. Voor een deel door onwetendheid van de burgerbevolking dat geen idee heeft wat dit circus ons allen jaar in, jaar uit kost. Los hiervan wordt het tijd dat ook de meest indolente Nederlanders gaan beseffen dat wij met z’n allen een uitgebreide en uitdijende jetsetfamilie kritiekloos faciliteren en dat het ons niets brengt. Integendeel. In deze nare tijd waarin wij burgers allen op onze tellen moeten passen, geven de Oranjes ons op grove wijze te kennen dat ze lak hebben aan de “onderdanen”. De vreselijk duurbetaalde voorbeeldfunctie kan men nog niet eens meer opbrengen.
  Een achterhaald instituut dat waardig achteruitlopend van de bühne moet verdwijnen en eens moet gaan proberen de eigen broek op te houden door te werken. Zoals wij allen.

 17. Erik Jan Bosch

  Goed stuk, maar het ‘hielen likken’ is helaas bekend groepsgedrag. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren. Ik ben bang dat dat gedrag ook in mindere mate zal voorkomen bij een president…
  Macht betoverd, erotiseert, verlamt. Verder is er altijs een contradictie tussen principes verbaal uitspreken en de opvolging van daden hierin. Valt neurologisch, biologisch te verklaren.
  Daarom het belangrijkste; een einde te maken aan een systeem van erfopvolging, ongelooflijk dat dit nog steeds plaatsvindt in de 21ste eeuw!

 18. Romboud Klinkert

  Niet de Koninklijke familie maakt het ambt belangrijk. De mensen om hen heen, puur uit eigen belang, doen dit. Vanzelfsprekend is erfopvolging niet meer van deze tijd als het dit al ooit was. De schandalen van groot tot klein nemen binnen de nog aanwezige Koninklijke Europese families hand over hand toe en zijn veelal zeer beschamend en tenenkrommend. Voorbeelden daarvan worden u vanuit België ( prins Laurent) en Spanje (Carlos) door menig burger graag aangedragen. Maar ook Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben hun vele onverkwikkelijke affaires en dus zeker ook Nederland.
  Echter voor velen geldt nog immer het sprookje en als onze zogenaamde elite daarvan kan profiteren zullen zij dit, wederom uit eigen belang, graag in stand houden. Laf maar zo Nederlands.

 19. frederik wisse

  De kosten van ons vorstenhuis kunnen op ruim 3 miljard euro per jaar geschat worden . Allereerst kosten de NGO’s , van linkse dure hobbygenoodschappen tot betaalde moordenaars aan toe door Bernard en Beatrix kaltgestellt middels dure jaarlijkse subsidies ons de nederlandse bevolking ruim een miljard euro per jaar . De kosten van de hele hofhouding , beveiliging , geheime diensten en ander personeel , zoals marechaussees bijna permanent in dienst bij het koningshuis royaal een miljard per jaar en kosten de paleizen , jachtsloten , kroondomeinen , jachten , vakantiehuizen , onderhoud van alle bezittingen , vliegtuigen en andere weggestopte donaties via de budgettten van diverse ministeries nog eens een miljard per jaar en wat krijgen wij er voor terug ? Leugens en halve waarheden van zijne excellentie de minister-president en persoonlijke boodschappen van meelijwekkende kwatsikaverhalen tot onverstaanbaar gebrabbel van zijne koninklijke hoogheid . Verschrikkelijk is het Amalia mee te zien doen met deze onzin . Wat moet het erg zijn voor zo’n kind , dit wil je zeker als goede ouder je eigen kinderen niet aandoen , toch ? En dan ook nog eens de schuld op je nemen van klimaatopwarming en zeespiegelstijging , alsof Amalia er iets aan kan doen dat de zeespiegel stijgt wanneer zij te water gaat . En dan te bedenken , dat Amalia nog geen eens in bezit van een normaal argentijns zwemdiploma , een onderscheiding waarvan haar opa er duizenden heeft weggegeven tijdens zijn ministerschap .Rutte zelfs dat is jou nooit gelukt , hoezeer jouw voorgangers ook geprobeerd een onschuldige transavia-piloot dit aan te rekenen . Toch wel eigenlijk stank voor dank van Beatrix en Benno .Ons vorstenhuis is goed in het vergeten van de bijdragen , waarmee en waardoor zij kunnen pronken : Hun eigen onderdanen , waarover deze majesteiten het altijd hebben , maar de belastingbetalers zijn ,die eigenlijk moeten buigen , krom moeten liggen voor het geboefte dat zich siert met allerlei mooie namen , verder niets kan , maar bij rottigheid onmiddellijk de benen neemt met medeneming van de gehele nederlandse goudvoorraad . Als souverein mag je alles , waar een burger normaal gesproken voor gestraft en boeten moet , nietwaar Amalia ?

 20. Ook ik ben tegen het koningshuis.
  Alleen moet je je wel bedenken dat het Koningshuis bovenaan een groep mensen staat die hetzelfde gedrag vertonen.
  De hogere klasse.
  Deze klasse is meer diffuus dan vroeger maar is een grote groep mensen die bezig zijn om volgens bepaalde patronen te leven en er nog beter en rijker bij te worden. Wij leven nu in een crises en men spreekt van een groeiende kloof tussen arm en rijk , dan begint de bevolking zich te roeren en dan krijgt ook het koninklijk huis ” de schuld” en wordt een soort zondebok zoals ook bij de Franse revolutie. Maar helaas was het onthoofden van de Franse royals niet de oplossing want na hen stonden de nieuwe machthebbers op . Eigenlijk is het koningshuis het topje van de ijsberg .
  Dus je kunt republikein willen zijn maar wat wil je eigenlijk wel als je de Oranjes niet wil ?
  Daar moet je dan ook over nadenken…

 21. De reacties hierboven laten voor mij zien, dat het gebrek aan respect voor de burgers van Nederland door deze oranje familie zoveel boosheid en verachting oproept. Dat we worden bestolen, geminacht, belazerd, letterlijk minderwaard gevonden en door al die poespas er om heen onszelf voor gek laten zetten, past niet bij mensen die zichzelf serieus willen nemen en in een democratisch land rechtvaardig behandeld willen worden. Luister niet naar wat ze zeggen, maar kijk naar wat ze doen (vrij naar Karl Marx) en zie hoe ze toneelspelen.

 22. Nog een nabrander. Net gelezen. Een team van Harvard heeft een ‘gouden wet’ ontdekt. Als 3,5% van een bevolking gemobiliseerd kan worden, wordt een kantelpunt bereikt en is verandering gegarandeerd. Wat let ons!

 23. Gerrit Dieleman

  Helaas zijn er nog steeds miljoenen Nederlanders die dol zijn op het koninklijk huis. Die mensen moeten we hun plezier niet ontnemen. Als we de hele koninklijke familie nu overlaten aan Joop van den Ende of John de Mol kunnen ze figureren in televisieprogramma’s en theaterproducties met gegarandeerd hele hoge kijkcijfers. Dan kost het geen belastinggeld meer en kunnen oranjeklanten toch in hun sprookje blijven geloven.

 24. Ger J de Vries

  Als het waar is dat de huidige jeugd geen fan is van de monarchie, dan is er hoop voor de toekomst.
  Helaas maak ik het niet meer mee dat er een ‘wende’ aan komt ten nadele van de familie von Amsberg. Met mijn 85 jaar zie ik het helaas niet zo snel gebeuren dat de familie ‘big spenders’ (zonder daar ook maar iets nuttigs tegenover te zetten) wordt afgezet en uit dit land wordt verdreven naar…, dat is verder niet zo belangrijk, als ze maar voorgoed uit het zich verdwijnen! Wel jammer voor M.E. Rutte, die dan zijn studiegenoot(?) gaat missen die hij ten koste van héél véél belastinggeld met de moed der dommen moest verdedigen, zelfs tot er soms een hartinfarct dreigde.

  Een daan minus onder-,

  GJ de Vries

 25. Dat ‘kwezelboekje’ zoals Dales dit terecht noemt, staat al maanden, dan weer in de boekentoptien, dan weer ergens als ‘hardloper’, of in de top 10 van ‘dit lezen wij’ bij hebban.nl. Kortom, ik kijk – als lezer – al maanden aan tegen het smoelwerk van de hopelijk niet-toekomstige-koningin van ons land. Er is ongetwijfeld een behoorlijke lobby bezig dit boekje te promoten; zou het ook averechts kunnen werken, vraag ik mij handenwrijvend af. Bij mij neemt de ergernis alleen maar toe.
  Is er geen tegenlobby te organiseren voor een boekje dat een ander licht werpt op het koningshuis? Een boekje dat ook maanden voortdurend in de toptien van verschillende media verschijnt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *